Mathematical Aptitude - Time and Distance

6. The two trains of respective lengths 160 m and 200 m travel at the speeds of 48 m per second and 52 m per second respectively in opposite direction to each other. What is the total time taken by them to cross each other?

  • Option : A
  • Explanation : Relative speed = 48 + 52 = 100 m/s
    Total distance covered by both the trains = 160 + 200 = 360 m
    Speed = Distance/Time
    ∴ 100 = 360/Time
    ∴ Time = 3.6 seconds
Cancel reply
Cancel reply

7. A person crosses a 1200m long street in 10 minutes. What is his speed in kmph?

  • Option : A
  • Explanation : Speed = Distance/Time = 1,200 m/600 s = 2 m/s.
    Speed in kmph = 2 × 18/5 = 7.2 kmph
Cancel reply
Cancel reply

8. A person completes a journey of 48 km in 2 hours. How much time will he take to cover a distance of 252 km?

  • Option : C
  • Explanation : Here, Speed = 48/2 = 24 kmph
    Time taken = 252/24 = 10 1/2 hrs
Cancel reply
Cancel reply

9. A train completed half a trip at 30 miles per hour and the other half at 60 miles per hour. If the whole trip was of 20 miles, then how much time did the train take to complete the trip?

  • Option : D
  • Explanation : Average speed = 2 × 30 × 60/(30 + 60) = 2 × 30 × 60/90 = 40 mph
    Time taken by train to complete the trip = Distance/ Speed = 20/40 = 1⁄2 hr = 30 min.
Cancel reply
Cancel reply

10. A person performs half of his journey by train, one− third by bus and the rest 5 km by auto rickshaw. Find his total journey.

  • Option : A
  • Explanation : The distance covered by auto-rickshaw
    = 1 − (1/2 + 1/3) = 1/6
    1/6 of total journey = 5 km
    Total journey = 6 × 5 = 30 km
Cancel reply
Cancel reply
  • Time And Distance Questions can be used to give quizzes by any candidate who is preparing for UGC NET Paper 1
  • This Time And Distance Questions section will help you test your analytical skills in a tricky method, thereby giving you an edge over other students
  • All candidates who have to appear for the Kendriya Vidyalaya Entrance exam can also refer to this mcq section.
  • You can also get access to the Time And Distance MCQ ebook.
  • Time And Distance Questions can be used in the preparation of JRF, CSIR, and various other exams.
  • You can also download pdf for these Time And Distance multiple-choice questions Answers.
  • This Time And Distance Multiple Choice Questions Answers section can also be used for the preparation of various competitive exams like UGC NET, GATE, PSU, IES, and many more.
  • Time And Distance Questions can be used to gain a credit score in various undergraduate and postgraduate courses like Bcom, Mcom and more
  • Time And Distance Questions for UGC NET Papeer 1

    Time And Distance MCQ

    Time And Distance Multiple choice questions