# Mathematical Aptitude - Averages

>>>>>>>>Averages

• A

If statement I alone is sufficient.  • B

If statement II alone is sufficient.  • C

If both statements I and II taken together are sufficient.  • D

If none of the statements is sufficient.  • Option : B
• Explanation : First statement is not sufficient to answer the question because the speed of the second half of the distance is not given here but statement II can answer as information to calculate average speed = distance/time is given in the statement.

• A

20 km  • B

30 km  • C

50 km  • D

70 km  • Option : B
• Explanation : Time taken by B to reach destination = 350/50 = 7 hours
If A has a head start of 1 hour then the distance travelled by A when B reaches the destination
= 40 × (7 + 1) = 320 km
Hence, A has to still travel 30 km while B has reached the destination.

• A

50 kmph  • B

55 kmph  • C

80 kmph  • D

56.87 kmph  • Option : D
• Explanation : Distance travelled in 2 hours = 35 × 2 = 70 km
Distance travelled in next 3 1/2 hours = 60 × 3.5 = 210 km
Distance travelled in next 2 1/2 hours = 70 × 2.5 = 175 km
Total distance = 70 + 210 + 175 = 455 km
Average speed = Total distance/Total time taken = (70 + 210 + 175)/(2 + 3.5 + 2.5) = 455/8 = 56.87 kmph

• A

19 years  • B

25 years  • C

27 years  • D

28.5 years  • Option : A
• Explanation : The present total age of husband and wife = 2 × (22 + 5) = 54 years
Total age of family (including child) = 54 + 3 = 57 years
Average age of family = 57/3 = 19 years

• A

1000  • B

1100  • C

1150  • D

1200  • Option : B
• Explanation : Monthly saving = 3600/12 = Rs 300
Hence, monthly expenditure = income − saving = 1400 – 300 = Rs 1100

## Description

• Averages Questions can be used to give quizzes by any candidate who is preparing for UGC NET Paper 1
• This Averages Questions section will help you test your analytical skills in a tricky method, thereby giving you an edge over other students
• All candidates who have to appear for the Kendriya Vidyalaya Entrance exam can also refer to this mcq section.
• You can also get access to the Averages MCQ ebook.
• Averages Questions can be used in the preparation of JRF, CSIR, and various other exams.
• You can also download pdf for these Averages multiple-choice questions Answers.
• This Averages Multiple Choice Questions Answers section can also be used for the preparation of various competitive exams like UGC NET, GATE, PSU, IES, and many more.
• Averages Questions can be used to gain a credit score in various undergraduate and postgraduate courses like Bcom, Mcom and more
• ## Averages Questions for UGC NET Papeer 1

### Averages Multiple choice questions

Related Quiz.
Averages